Alles wat je moet weten over Collageen

Collageen is een eiwit dat dient als een van de belangrijkste bouwstenen voor je botten, huid, haar, spieren, pezen en gewichtsband. Collageen zorgt ervoor dat onze huid niet verslapt en geeft ons die jonge en stralende uitstraling.

Collageen bestaat uit aminozuren die aan elkaar zijn verbonden om een structureel eiwit te vormen dat in de verschillende bindweefsels in het lichaam wordt aangetroffen. Collageen heeft veel belangrijke functies, met als belangrijkste het verstreken van je botten en het geven van structuur en ondersteuning aan je huid. Het is ook een bouwsteen voor spieren, pezen en gewrichtsband en wordt aangetroffen in bloedvaten, hoornvliezen en tanden.

De naam is Grieks en kan worden opgesplitst in twee woorden; Kola wat “lijm” en het achtervoegsel -gen dat “produceren” betekent. Zie het als de lijm die dit alles bij elkaar houdt. 

Wat doet collageen met de huid?
Je huid bestaat uit drie lagen, de epidermis; de buitenste laag, gevolgd door de dermis en de hypodermis. Het meeste collageen in onze huid bevindt zich in de middelste laag, de dermis, waar het ook wordt geproduceerd. Huidcellen in de dermis (fibroblasten) synthetiseren het collageen dat de rest van de dermis bij elkaar houdt, waardoor onze huid de onderliggende structuur krijgt. Collageen geeft de huid elasticiteit en helpt de huid er verfrist en soepel uit te laten zien en rimpels te verminderen.

Soorten Collageen
Hoewel er tot 28 soorten collageen zijn geïdentificeerd, zijn er slechts 3 hoofdtypen die je moet kennen. Deze worden Type I, Type II en Type III genoemd. Elk heeft een andere rol in het lichaam.

  • Type 1 – Dit komt het meest voor bij mensen en is goed voor 90% van het collageen van uw lichaam. De dichte vezels geven structuur aan huid, botten, pezen, kraakbeen, bindweefsel en tanden.
  • Type II – Dit is het hoofdbestanddeel van kraakbeen en helpt uw gewrichten te dempen.
  • Type III – Over het algemeen gevonden naast type I collageen in het lichaam, wordt type III collageen aangetroffen in reticulaire vezels zoals beenmerg.

Voeding en Collageen?
Vanwege de aard van collageen (dat in het lichaam wordt geproduceerd) is de enige manier om collageen uit voedsel te halen, via andere dieren. Er is geen bekende veganistische/vegetarische bron van collageen. Goede voedingsbronnen van collageen zijn onder andere:

  • Bottenbouillon
  • Eieren
  • Kip, varken en zalm huid

We adviseren ook om de inname van vitamine C te verhogen, omdat het een belangrijke rol speelt bij de productie van pro-collageen, de voorloper van het lichaam van collageen. Voedingsmiddelen zoals bladgroenten, broccoli, Citrus en rode paprika zijn gevuld met vitamine C en kunnen ook helpen bij het herstel van de huidcellen.

Helaas begint collageen met de leeftijd af te breken en daarbij kan je genetische erfelijkheid van invloed zijn op hoe snel die afbraak plaatsvindt. We verliezen jaar na jaar collageen en maken daarbij collageen van lagere kwaliteit. Vrije radicalen beschadigen collageen, zoals omgevingsfactoren (Uv-stralen, vervuiling), slechte leefgewoonten (roken) en een slecht dieet (veel suiker) zorgen allemaal voor de vorming van vrije radicalen, wat de afbraak van collageen versnelt.

Wij adviseren ons Dr. Jart+ Firming Collagen Rubber masker om de collageen toevoer te stimuleren.