Dry January! Wat zijn de effecten en waarom is je lever zo belangrijk voor je huid?

Als je een voorliefde hebt voor een prosecco of af en toe een glas wijn lekker vindt bij je diner, lijkt de gedachte aan een hele maand geen alcohol drinken waarschijnlijk onmogelijk. Laten we eerlijk zijn, als er ooit een tijd was om te stoppen met alcohol dan is nu Dry January de ideale gelegenheid! Voornamelijk omdat er op dit moment absoluut nul gaande is in de wereld.

Zoals de meesten van jullie weten, heeft alcohol een negatief effect op onze lever. De gezondheid van de lever is essentieel voor de levendigheid en helderheid van de huid. Het is de taak om gifstoffen te verwijderen uit voedsel, medicatie, vervuiling, alcohol en cafeïne. Je lever zorgt dat het via je spijsverteringssysteem verwijderd wordt, maar is daarnaast ook verantwoordelijk voor de verwerking van hormonen die door het lichaam worden gerecirculeerd. Dit is de reden waarom de lever zo’n belangrijke rol speelt bij acne en problematische huidtypes.  

Een veel voorkomende reden waarom de lever overbelast raakt, is constipatie. Wanneer de gebeurt, komen gifstoffen vast te zitten in de darmen en worden ze teruggeleid naar de lever, zodat ze uiteindelijk tweemaal worden ontgift. Het beste is om het spijsverteringssysteem in beweging te krijgen door uw inname van vezels en probiotica-rijk voedsel (yoghurt, zuurkool, tempeh, augurken, Miso) te verhogen en de alcohol en koffie te laten staan of te verminderen.

Door geen alcohol te drinken zie je een enorme verbetering van je huid. Het veroorzaakt uitdrogende effecten en je huid gaat er doffer uitzien en fijne lijntjes en rimpels worden beter zichtbaar.  

Alcohol verlaagt ook je vitamine A-spiegel, wat een krachtige antioxidant is en ook een grote rol speelt bij de aanmaak van Collageen. Naarmate we ouder worden, verliezen we collageen en elastine, waardoor het gezicht “slapper” wordt en alcohol het verouderingsproces van de huid versnelt.  

Plus, als witte wijn en cocktails je favoriete drankjes zijn dan consumeer je ook een enorme hoeveelheid suiker, wat betekent dat je meer kans hebt op puistjes.

Hoe je lever te ondersteunen en indirect ook je huid:

  • Stap 1 – Stop met alles dat je lever (negatief) beïnvloed; zoals alcohol, suiker gehydrogeneerde vetten en cafeïne.
  • Stap 2 – Kick-start je lever en begin elke dat met een kopje heet water met citroen, kurkuma en cayennepeper of verse gember.
  • Stap 3 – Eet meer “schoon voedsel” dat de lever helpt gifstoffen af te breken. Dit betekent kruisbloemige groenten zoals broccoli, kool en donkergroene bladgroenten (spinazie, rucola en boerenkool). Voedingsmiddelen die de lever gezond maken zijn bessen, citrusvruchten, fruit, verse kruiden en specerijen.
  • Stap 4 – Supplementen zoals Mariadistel en Chlorella helpen de leverfunctie te herstellen en werken ontstekingsremmend.

 Het goede nieuws is dat als je bovenstaande stappen volgt dat je een verbetering van de huid zult zien. Het duurt ongeveer 28 dagen voordat uw huid zichzelf heeft vernieuwd. Dit proces verschilt van persoon tot persoon en is leeftijdsafhankelijk. Om een verschil in de huid conditie te zien, raadden wij aan ten minste een maand te stoppen met alcohol en/of cafeïne om verbetering te zien.

Om nog meer zichtbare resultaten et krijgen, raden wij aan om wekelijks een gezichtsmasker aan te brengen om je huid te blijven hydrateren. Ontdek hier onze gezichtsmasker collectie.